top of page

Renklerin Notası

  • Yazarın fotoğrafı: Suzan Aras
    Suzan Aras
  • 29 Oca 2021
  • 1 dakikada okunur

🏳️‍🌈Renklerin Notası 🏳️‍🌈

SİNESTEZİ, Yunanca kökenli bir kelime olup "birleşik duyu" anlamına gelmektedir. Sinestezik kişilerde herhangi bir duyunun uyarımı otomatik olarak başka bir duyu algısını tetiklemektedir.


Renk sinestezisinde kişiler genellikle gözlerinin önünde renkler görür veya bu renkler ansızın ve istemsiz olarak zihinsel görüde belirir. Sesin perdesi değişir değişmez renkler de değişir. Bu kişiler sinestezinin meydana geldiği anda görme alanlarının tamamen renklerle dolduğunu ifade etmektedir.


Sinestezi yeteneği en çok sanatçıların, yazarların yaratıcılığına ve üretimine katkıda bulunmuştur. Birçok ünlüde sinestezi vardır: Vladimir Nabokov, Amy Beach, Gyorgy Ligeti, Joachim Raff, Henrik Wiese, Franz Liszt, Olivier Messiaen, Konstantin Saradzhev ve bilim adamı Nicola Tesla ile fizikçi Richard Feynman bunlardan sadece bir kaçıdır.


Rus besteci ve piyanist Alexander Scriabin (1872-1915) kendi sinestezisini, orkestra, piyano, org ve koro için yaptığı beste ile ifade etmişti: “Prometheus, The Poem Of Fire” (1910). Scriabin, notaları “parlak ve çakan ışıklar” olarak hissediyordu. Fransız besteci Olivier Messiaen ise bestelerinin sinestezik durumundan doğduğunu söylüyordu: “Ne zaman bir müzik dinlesem veya notalara baksam, renkleri görürüm… Bryce Canyon’ın piyesine beste yaptığımda, uçurumların rengi kırmızı ve turuncuydu.”


Vasilly Kandinsky (1866-1944) de sinestezikti. Duyusal birleşmenin en derin sempatizanı olmalıydı çünkü ressamdı. Bunun sonucu olarak, renkler ve sesler arasındaki uyumu tablolarında en güzel şekilde yansıttı. Kandinsky, tablolarını tanımlamak için müzikal terimler kullanmıştı. Kendisine göre, resimleri sezgisel kökenliydi.


Goethe en çok, rengi ve ışığı gerçekte nasıl gördüğümüz, dünyayı ve sanrıları nasıl yarattığımız sorusu ile ilgileniyordu. Ona göre bütün bunlar “Newton’un fiziğiyle değil; beynin henüz bilinmeyen işlevlerinin açıklanmasıyla” öğrenilebilecekti. Bu tezini de “görsel sanrı nörolojik bir gerçektir” sözüyle özetliyordu.


Goethe’nin 1810 tarihli Zur Farbenlehre (Renkler Kuram) adlı çalışmasını şiirsel eserlerine eşdeğerde tuttuğunu da eklemek lazım.


Murat Ergüzel✍️

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
KRİSTALLEŞMİŞ DÜŞÜNCE

❄Kristalleşmiş Düşünme❄ Kristallenmiş düşünceler, tutumlari oluştururlar. Sürekli olarak belirli bir tarzda düşünmüşseniz,...

 
 
 
İNSAN AURASI

Dünya bir organizatör, güneşe bağlı plaketler ayrı bir organizatörüdür. Fakat dünya organizatörü, diğer paketlerin organizatörleriyle...

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

Takip Et

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021, Sitem tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page